Isnin, 14 Januari 2013

cinta highclass .. :)

hari nie ana takda apa-apa cerita yang nak dikongsikan tapi terdetik dalam hati ana .. ana ingin menceritakan tentang sebuah novel .. nie bukan novel jiwang-jiwang yer .. tapi nie novel islamik .. novel yang akan membuatkan ramai pembaca kagum dengan jalan cerita yang sudah diberikan pada kita semua .. novel ini bertajuk 'CINTA HIGHCLASS' .. karya sepasang suami istri yang bernama ustazah fatimah syarha dan dr Farhan Hadi .. :) ana banyak memperolehi pengajaran dari setiap novel yang ana sudah baca .. iaitu tautan hati , sebarkan cintamu , pemilik cintaku setelah ALLAH dan RASUL .. dan akhirnya novel cinta highclass yang membuatkan ana tahu apa itu istilah mujahadah .. fitrah manusia dan sebagainya .. sebelum nie ana tidak tahu apa2 .. mngenai mujahadah ataupun fitrah .. mungkin semua ni kehendak ALLAH , ALLAH mempertemukan ana dengan ustzah fatimah syarha .. sewaktu ana pergi satu usrah dikwasan rumah ana .. ada kakak2 usrah menjemput beliau datang untuk memberi ceramah ditempayt ana .. masa tu ana belum kenal dia lagi .. tapi selepas ana mendgar cermah dari ustazah dan suaminya .. ana jadi terbuak2 ingin membaca setiap karyanya .. ana bersyukur kepada ALLAH , kerana ALLAHlah ana dapat bertemu dgan beliau .. dan pada hari tulah juga ana mula mengkaji apa itu mujahadah , apa itu fitrah .. dan sebagainya mengenai remaja .. :)

apa yang ana sudah belajar dan apa yang ana tahu dari pengajaran novel ni .. beliau menceritakan tentang perjalanan hidupnya begitu juga dengan suaminya yang sama-sama setia untuk menjaga perasaan cinta diantara satu sama lain .. mereka tidak pernah bercinta dan tidak pernah bertemu tapi mereka berjanji pada Pencipta yang mereka akan tetap setia mnanti kedatangan mereka sebgai suami/istri dari konsep cinta yang halal dan diredhai oleh ALLAH .. dan bagaimana mereka boleh tahan , tetap setia pada yg satu dan tidak penah mendekati jalan-jalan zina ? sebelum tu ana ingin ungkapkan  apa makne mujahadah ? mujahadah adalah pengorbanan .. pengorbanan yang cuba dilakukan untuk mengapa redha dan cinta ALLAH .. mengapa kita harus berbuat demikian krna ALLAH sgat sayang dan ingin sekali menjaga kita semua .. sebab itu ALLAH melarang kita mendekati zina .. ALLAH melarang kita menyerahkan cinta kita kepada seseorang yang belum tentu halal dengan kita .. tapi sekarang rmaia remaja yang tidak cuba untuk mujahadah .. bile ada perasaan cinta atau tersuka dekat seseoarang , terus pergi hantar mesej , call , chatting dan sebagainya .. kenapa kita perlu melakukan yang sedemikian .. kenpa kita tdak pernah memikirkan ALLAH yang begitu rindu menginginkan cinta dari kita ? subhanallah .. ana takut .. krna ALLAH itu cemburu .. tapi sekiranya ALLAH cemburu .. apa yang akan ALLAH berikan kpda kita semua ? ALLAH psti akan membalas azab yg perit kpd kita krna kita tdak prnah membalas cinta Nya ..

sebenarnya kenapa ALLAH menghadirkan fitrah dlam diri kita ? fitrah cinta ? sebab ALLAH ingin kita tetap setia .. tetap membalas cinta dariNya bukan dgn merosakkan cinta itu dengan maksiat .. ALLAH syg kita .. ALLAH terlalu menjaga kita .. sebab itu ALLAH mngambil peraturan ini berlandaskan al quran dan as sunnah .. ALLAH korbankan segala-galanya tuk kita .. tapi kita ? apa yang sudah kita korbankan untuk ALLAH ? kenapa kita tidak cuba untuk melihat ALLAH dengan mata hati ? astghfirullah .. apa yang ingin perkatakan .. ana takut klau ALLAH terpinggir dri kehidupan kita .. kita melebihkan cinta insani berbanding cinta ALLAH ..

cuba kita fikir , apakah kita tidak terlintas .. sekiranya kita bercouple atau meluahkan perasaan cinta kita ikut suka hati jer .. adakah orang itu tetap menjadi jodoh kita? ALLAH tu zalim ke ? tak .. ALLAH tak zalim tapi kitalah yang menzalimi diri kita sendiri .. sekarang ana sedar .. ALLAH terlalu ingin menjaga kita sehinggakan ALLAH melarang kita melakukan perbuatan zina dan maksiat .. ALLAH tak nak tgok semua hambanya menderita .. semua org berhak untuk mendapat kebahagiaan tapi bukan dengan jalan zina .. semua itu kebhagiaan yang sementara yang datang dri hawa nafsu dan syaitan .. memang tak salah nak jatuh cinta sebab semua itu fitrah semula jadi yg diberi ALLAH tuk kita ... tapi sekiranya kita tetap melakukan zina .. dating , berckap hal2 yang sia2 .. dengan yang bukan mahram .. apa kita nak jwab didepan ALLAH ? tak rase satu perasaan takut ke ? kesian lah dekat suami kita nanti kalau kita buat mcm tu .. ALLAHURABBI ..

nielah yang diceritakan dalam novel tersebut .. perjalanan mujahadah , kuat melalui rintangan yg mendatang akibat cinta fitrah manusia itu sendri yang ingin hidup berpasangan dan sebagainya .. kalau kita nak cinta yang highclass ! cinta yg bahagia .. yg xleh dibayangkan .. mujahadahlah sebelum semuanya terlambat .. mendapat cinta sebelum khwin itu tidak akan menjamin kebahgiaan .. kalau dia boleh buat mcm tu dekat kita .. kenpa tidak pada org lain ? msti dia kan buat mende yg sama dan dia tidak akan pernah setia kerana dulu dia pernah bermain dengan org lain .. kita nak cinta yang highclass haruslan meletakkan ALLAH no 1 dalam hati kita .. cinta ALLAH itulah yang akan membahagiakan kita semua .. dan setialah kita pada jodoh kita ,, jgnlah kita menggunakan amanah ini dgan perbuatan yg maksiat .. amanah ALLAH perlu dijaga dgan baik , dan amanah ini pasti akan ditanya ALLAH diakhirat kelak , :)

yang penting prinsip ! kalau nak suami soleh atau istri solehah .. kita haruslah tetap setia menanti si dia datang menjemput kita .. mskipun kita mnghapiri jlan2 zina dgn meluahkan perasaan sesuka hati kita itu belum tentu mnjadi jdoh kita dan itu belum tentu menjamin kbhagiaan kita .. insyaALLAH .. aku akan tetap setia menanti si dia dan akan brjanji akan mnjaga amanah ini dgan baik .. smoga ALLAH meredhai dgn kita smua .. insyaALLAH .. :')

# fikirlah seblum semuanya terlambat .. carilah cinta ALLAH barulah ALLAH mberikan cinta insani pada kita iaitu suami/istri .. insyaALLAH amiiin ! :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan